Rimborättegången avslutad

Sollentuna tingsrätt avslutade på tisdagen förhandlingarna i målet där sex pojkar står åtalade som misstänkta för grov våldtäkt på tre minderåriga flickor i uppländska Rimbo.
Pojkar nekar till brott och samtliga släpptes på fri fot på onsdagen. Det tyder på att pojkarna inte kommer att dömas för grov våldtäkt när domen meddelas den 25 juli. I det ena fallet yrkar kammaråklagare Björn Skånsberg på fängelse för fem av pojkarna som åtalats för grov våldtäkt på en 13-årig flicka i Rimbo i april. I det andra fallet, som gäller grov våldtäkt på två andra flickor, yrkar åklagaren på fängelse för tre av de fyra åtalade. För den fjärde pojken, som släpptes ur häkte i förra veckan - efter att nya uppgifter kommit i förhör med flickorna - yrkar åklagaren på villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjande. Med hänsyn till de inblandades låga ålder har rättegången i Sollentuna tingsrätt hållits under sträng sekretess och med yppandeförbud, och ingen av dem som varit i rättegångssalen får berätta något om vad som sagts därinne, men lättad och glad var i alla fall en av försvararna, advokat Ola Salomonsson: – Det spontana intrycket var den glädje som spridde sig i rättssalen när tingsrättens beslut kom om att alla häktade skulle försättas på fri fot. I kontakt med min klient har jag som försvarare levt med den anspänning som det här innebär och mot den bakgrunden kändes det väldigt bra, säger Salomonsson.
Anna Lithander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".