Måste ha tillstånd.

Oskarshamn får inte starta utan tillstånd

Uppgifterna om vad som hände vid reaktorincidenten i Forsmark i juli gör att SKI nu skärpt kraven för att Oskarshamn ska få återstarta två av sina reaktorer. Sedan tidigare är det klart att Forsmark tänker göra ombyggnationer och det kommer också Oskarshamn kommer att göra, säger Patric Ramberg som är vd i OKG.

– I ett längre perspektiv kommer det att, för får del, innebära att vi får göra en del förändringar och bygga om kring de här systemen i O1, säger Patric Ramberg.

Efter incidenten i Forsmark Ett i juli stängde ägarna av kärnkraftverket i Oskarshamn av två reaktorer, O1 och O2, för säkerhets skull. Skälet är att de reaktorerna har liknande säkerhetssystem som det i Forsmark, där delar av systemet slogs ut efter en kortslutning som uppstod vid en reparation i ett ställverk.

Oskarshamn har fram till nu inte behövt något formellt ja från Statens kärnkraftinspektion för att få starta reaktor Ett och Två men nu krävs det.

Bakgrunden är incidenten i Forsmark
Bakgrunden är rapporten om incidenten i Forsmark, som bland annat visade att säkerhetssystem som alla trodde var skilda från varandra slogs ut av samma kortslutning.

Senast den 6 september ska Oskarshamn lämna sin rapport. Att två rektorer står stilla åtminstone en bit in i september får följder för en av ägarna, elbolaget Eon, som under ett normalt år får cirka en fjärdedel av elen de levererar från reaktorerna i Oskarshamn.

– Det är ju en svår bedömning, men börjar man komma in i vinterperioderna och har en sådan situation som man har nu blir det väldigt besvärligt, eftersom vi har ju också energiinnehållet i vattenmagasinen som inte är tillräckligt fyllda och då kommer att dräneras ännu fortare. Då kommer det att se ganska allvarligt ut på effekt- och energimarkanden i Sverige, säger affärsområdeschefen Håkan Buskhe.

Klarar elförsörjningen
Men trots att totalt fem av tio svenska reaktorer står still och trots att vattenmagasinen är lägre än normalt lär Sverige klara elförsörjningen. Det säger Mikael Engvall på Svenska Kraftnät, som har övergripande ansvarar för den svenska elförsörjningen.

– Just i dagsläget är det relativ låg förbrukning, och den produktionen har ersatts av import i huvudsak, men även ökad vattenkraftsproduktion här i Sverige, säger han.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".