Fler ska kunna bli polis.

Svenskprovet för poliser görs om

Polishögskolan vill ta bort eller förändra det omdiskuterade svenskprovet för alla sökande. Dagens prov har kritiserats för att vara ålderdomligt och anses stoppa framför allt många sökande med utländsk bakgrund.

En av dem som stupat just på svenskprovet är 23-årige Ninos Oshana, som har sökt två gånger till polishögskolan.

– Det är lite för gammaldags och innehåller ord som inte ens används, till exempel ”floskler”, ”gytter” och ”slitna paltor”, säger han.

Det var sådana här ord som gjorde att du inte klarade provet?

– Ja, just det.

6 000 söker varje termin
Ninos Oshana som är född i Syrien men har bott i Sverige sedan har var mellan fem och sex år, är en av de 6 000 som varje termin söker till polishögskolan.

Det är just svenskprovet som stoppat honom, och han försöker nu plugga på just de besvärliga orden, som ”paltor”, ”floskler” och ”gytter”.

Polisen har som mål att öka andelen anställda med invandrarbakgrund och också där finns en tveksamhet inför testerna, som anses omoderna.

Förslag om att provet slopas
Polishögskolan föreslår därför nu Rikspolisstyrelsen att svenskprovet helt slopas eller åtminstone görs om, säger polisintendent Ingemar Bergman på skolan.

– Vi har fått indikationer på att det kan vara ett ganska stort hinder. Man misstänker att det här provet i svenska kan vara ett hinder för att rekrytera personer med annan etnisk bakgrund, säger han.

Men är det inte viktigt att en polis ändå har bra kunskaper i svenska när man ska tala med andra människor?

– Det är oerhört viktigt att man har nödvändiga kunskaper i svenska, men vi har föreslagit att man kan lägga in undervisningen under polisutbildningen.

Vad har du för hopp om att detta går igenom?

– Jag är övertygad om att det kommer att bli en förändring, säger Ingemar Bergman.

Ändring om ett halvår
Polishögskolan hoppas på en förändring redan inom ett halvår och Ninos Oshana, som än så länge jobbar kvar på ett lager utanför Jönköping, välkomnar det.

För honom kan provet gärna vara kvar bara det moderniseras.

– Det skulle vara en fördel för det skulle bli lättare att komma in för mig och många andra som har invandrarbakgrund. Sedan skulle kanske drömmen komma att uppfyllas.

Kommer du att söka till polishögskolan igen?

– Ja, jag kommer att söka tills jag kommer in, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".