Sture Nordh.

TCO-förslag: Använd pensionspengar till kompetensutveckling

Låt människor ta ut pengar ur privat pensionssparande i förtid för att få råd att vidareutbilda sig under yrkeslivet. Det föreslår den fackliga organisationen TCO.

– Du får göra avdrag och betalar ingen skatt när du sätter in pengarna, men när du tar ut dem betalar du skatt som om det är en vanlig inkomst eftersom de inte är skattade innan.

– Det som är poängen med att ta ut dem under studietiden är att du då normalt sett har en lägre inkomst än när du arbetar. Det betyder också att skatten på de pengar som du tar ut blir lite lägre. Och i det finns det en vinst för den enskilde, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Viktigt med vidareutbildling
Sture Nordh menar att det blir allt viktigare i framtiden att vidareutbilda sig under karriären, antingen genom kompetenshöjning eller genom att byta yrke.

Därför lägger nu TCO fram en ny, förenklad form av de för några år sedan mycket omdiskuterade kompetenskontona. Det var sparform som regeringen först var positivt inställd till men som sedan förkastades.

Enligt Sture Nordh var det gamla systemet med kompetenskonton alltför komplext med för många regler. Det nya förslaget förenklas genom att utnyttja dom skattelättnader som redan finns i i det privata pensionsparandet.

Hallengren kritisk
Men socialdemokraternas ansvarige minister för vuxnas lärande, Lena Hallengren, tycker inte att förslaget är bra. Det gynnar dem som redan har råd att studera.

– När var och en sparar utifrån sin inkomst betyder det att det fördelningspolitiskt inte slår helt rätt. Den som har störst behov av utbildning har inte det största kontot, säger hon.

Björklund positiv
Jan Björklund, som är folkpartiets skolpolitiske talesman, håller inte med Lena Hallengren utan tycker att förslaget är bra.

– Men hur är det i dag då? Nu får man ju ingenting utan det gäller ju ändå bara de som har råd också i dag. Här skulle man skapa en form där alla kan spara ihop till utbildning.

– I dag är det ju så att du i praktiken måste ha pengarna kontant på bordet för att kunna ha råd, så detta skapar ju möjligheter för fler människor att faktiskt kompetensutveckla sig mitt i livet, säger Jan Björklund.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".