Många länder vill kontrollera floden Tigris vattentillgångar.

Rivalitet om vattnet leder till konflikter

Många befarar att framtidens krig kommer att handla om vatten, inte om olja eller territorier. För tillgången på vatten minskar i Mellanöstern, i Afrika och i Asien. På Världsvattenveckan som just nu pågår i Stockholm diskuteras vattenresursernas betydelse för fred och säkerhet.

– Vi lever i en värld där vattenresurserna minskar och minskade vattenresurser leder till ökad rivalitet om vattnet, säger Kevin Watkins på FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

Krig om vatten är en av framtidens hotbilder. Just strävan efter att kontrollera och säkra vattentillgången kan ge upphov till konflikter.

Världsvattenkonferens i Stockholm
Kevin Watkins är just nu på Världsvattenveckan i Stockholm tillsammans med forskare, experter och politiker från hela världen för att diskutera vatten, fred och säkerhet.

Ett exempel på rivalitet om vatten är floderna Eufrat och Tigris. Turkiet ser floderna som en outnyttjad resurs som skulle kunna användas till bevattning och vattenkraft.

Men nedströms Eufrat och Tigris, i Syrien och Irak, skulle turkiska dammar och vattenkraftverk hota hundratusentals bönder som är beroende av floderna för sin överlevnad.

Kan leda till krig
Exemplet är bara ett av många och som kan, om det förblir olöst leda till krig, säger Kevin Watkins.

– Men konflikter om vatten är inte oundvikliga. Regeringar måste handla nu för att minska riskerna för konflikter, säger han.

Han understryker att vatten är en så viktig fråga att den kan inte lämnas åt ingenjörer och ekonomer att lösa. Politiska ledare måste ha vatten högt på sina dagordningar.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".