Mäklare får tävla om lägsta anbud

Många som vill sälja sin bostad tycker att det är svårt att hitta en mäklare som inte tar för mycket betalt. Men nu kan säljaren låta mäklarna tävla med varandra. Bostaden läggs ut på nätet och mäklarna får ge anbud om uppdraget.

– Vår affärsidé är att se till att konsumenterna, det vill säga de som ska sälja sina bostäder, får ett bra underlag av mäklare att välja mellan inför sitt livs största affär. För mäklarna är detta samtidigt en bra försäljningskanal, säger Vilhelm Hallström vid nätföretaget Bostart.

Vilhelm Hallström tror att de flesta som säljer sin bostad, anlitar första bästa mäklare som man fått tips om och att det är få säljare som kontaktar fler mäklare innan man bestämmer sig.

Bostaden läggs ut på nätet
Idén med företaget Bostart är att säljaren lägger ut sin bostad på nätet och sedan får mäklarna komma in och ge bud på till vilket arvode de är beredda att arbeta.

Bostart drog igång i april och har hittills förmedlat över 500 försäljningar. Det har gått över förväntan, tycker Vilhelm Hallström. Bostart är gratis för säljaren, det är mäklaren som betalar max 7 000 kronor till Bostart.

Mäklare från över 100 mäklarföretag har accepterat att få uppdraget genom anbud.

– I innerstadsregionen har du tio mäklareanbud redan på första dagen då du har listat din bostad. Det kommer upp i snitt 15 anbud per bostad, säger Vilhelm Hallström.

75 000 för en tvårummare
För en tvårummare i Stockholms innerstad tar mäklaren mellan 2,5 och 3 procent vilket ger kring 75 000 kronor i arvode. Men det finns också mäklare som åtar sig jobbet för 1 procent.

Avsikten med Bostart är till största delen att ge konsumenten överblick och valfrihet, inte primärt att sänka arvodena även om det kan bli effekten när mäklarna bjuder under varandra.

Enligt Vilhelm Hallström är det si och så med konkurrensen bland mäklarna.

– Man kan tro att det är en viss form av kartellbildning ibland när det gäller till exempel Stockholm till viss del, men också kanske mer framträdande i Göteborgs- och Malmöregionerna. Men mellan de olika stora mäklarna råder också faktiskt ganska vass konkurrens, säger Vilhelm Hallström.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista