Avhugget grishuvud vid moské

Ett avhugget grishuvud har hittats på den plats i Skövde där en moské ska byggas. Protesterna mot moskébygget har varit kraftiga det senaste året.
Yüksel Peker är ordförande i den muslimska föreningen i Skövde å han känner stor olust: – Det är ingen respekt mot djur, det är ingen respekt mot människor. Det är hat som finns med i själva handlingen. I samband med terrorattackerna den elfte september utsattes muslimer för våld och flera muslimska samlingslokaler vandaliserades. Bland annat i Lund och Spånga. Protester mot moskébygge Det har varit många protester mot det planerade moskébygget i Skövde. 600 skövdebor har skrivit under protestlistor och byggloven har också överklagats. Ingen polisutredning Den muslimska församlingen har inte velat polisanmäla att ett grishuvud har kastats på den plats där moskén ska byggas. Men på måndagskvällen gjorde polisen en egen anmälan. Men mindre än ett halvt dygn senare lades utredningen ner. Polisens utredare Egon Gustavsson menar att det är brist på bevis: – Vi har inte satt igång någon utredning mer än anmälan för det finns ingenting att gå på. Men om ni inte har gjort nån utredning hur kan ni då veta att det inte finns någonting att gå på? – Det finns inget att göra någon utredning på. Hur har ni valt att rubricera den här anmälan? – Hets mot folkgrupp i och med att det är ett angrepp mot muslimerna. Men då är det ju ett brott som kan klassas som främlingsfientligt och regeringen har ju i sina regleringsbrev till polisen sagt att det här är brott som ska prioriteras? – Ja men vad ska vi utreda?
Pascal Tshibanda
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".