Sommer lämnar Deutsche Telekom

På tisdagen avgick chefen för Deutsche Telekom i samband med ett styrelsemöte. En utdragen maktkamp både politiskt, men också inom företagsledningen, fick därmed sitt slut.
En mångårig styrelseledamot i Deutsche Telekom, Helmut Sihler utsågs till tillförordnad vd för sex månader, det betyder andrum för regeringen som slipper få en debatt om politiska tillsättningar före valet. Teknikchefen Gerd Tenzer, som nämnts som regeringens kandidat, blir tills vidare tillförordnad vice vd. För den tyska regeringen var det nödvändigt att som statlig huvudägare i Deutsche Telekom visa handlingskraft, det är bedömarna ganska ense om. För det tidigare helt statliga telekombolaget mår inte alls bra. Stolta expansionsplaner för några år sedan, har lett till problem för företaget. I klartext beror bkeymren på uppköp av operatörer i andra länder när aktiekurserna var som högst och miljarder till dyra licenser för tredje generationens mobiltelefoni, något som inte ger några inkomster eftersom kunderna inte varit särskilt intresserade ännu. Facit: 67 miljarder euro, omkring 600 miljarder svenska kronor i skulder och de tyska tidningar listar Ron Sommer som en i raden av kapitalförstörare bland Enronchefer och Percy Barnevik. Också aktiekursen har dalat: minus 90 procent på två år, vilket betyder miljoner uppretade småsparare som den socialdemokratiska regeringen behöver som väljare i valet i höst. Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".