Minderåriga som begår brott kan slippa ansvar

En statlig utredning har föreslagit att lagen ska ändras så att det inte längre ska vara möjligt att döma barn under 15 år till vad som kallas straffrättsligt ansvar. Barnombudsmannen Lena Nyberg är kritisk till förslaget.
– Är man 14 år och begår ett brott så är det viktigt att man får ett straffsrättsligt ansvar även om man inte ska dömas till ett straff. Många barn i den åldern är väl medvetna om när man begår ett brott och när man inte begår ett brott, säger Lena Nyberg. Böter eller vård Enligt den lagstiftning som finns idag så kan barn under 15 år inte dömas till straff för brott som de begår. Däremot kan de åläggas att betala böter, de kan lämnas över till sociala myndigheter för vård och barnen anses fortfarande ansvariga för sina brott. De döms till straffrättsligt ansvar. Vittnesmål mindre betydelse Men den nya lag som föreslås innebär brottsliga handlingar som begås av barn inte längre kan klassas som brott, därmed har de inte heller något straffrättsligt ansvar. Lena Nyberg säger också att hon är rädd för att om barn inte bedöms som mogna att ta ansvar för ett brott, så kan följden också bli att barns åsikter eller vittnesmål, om till exempel övergrepp, tas på mindre allvar. Psykansvarskommittén, som lagt fram förslaget, motiverar sitt förslag med att det är ologiskt att en person som inte kan dömas till straff för ett brott, ändå kan dömas till ansvar för det. Ingemar Vänerlöv är kristdemokratisk riksdagsman och ledamot i kommittén: - Barn kan nog sägas inte vara tillräkneliga. Men hur ska man då se på barns vittnesmål till exempel gällande sexuella övergrepp, i en rättegång? - Ja. det är väl svårt att get ett generellt svar på det, för det varierar ju hela tiden från fall till fall och barn är olika gamla. Jag kan inte ge något exakt svar på det faktiskt. Del av större utredning Men förslaget är egentligen bara en del i en mycket större utredning om hur personer med psykiska sjukdomar ska hanteras i rättssystemet. Och Lena Nyberg menar att förslaget om barnens straffansvar inte utretts tillräckligt: - Hela betänkandet utgår ju från psykiskt störda personer som begår brott och så har man bara som en ytterligare konsekvens föreslagit likadan hantering av barn under 15. Det finns alltså inga barnkonsekvensanalyser av förslaget. Ingemar Vänerlöv håller till viss del med om kritiken: - Det är mycket möjligt att vi borde ha just i den här detaljen trängt in lite mer, i första hand när det gäller äldre barn.
Jan Andersson och Maria Blomquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".