Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Människosmugglare utnyttjar kryphål i lagen

Smugglarligor utnyttjar ett hål i den svenska lagstiftningen som innebär att det inte är straffbart att smuggla människor från Sverige till länder utanför Schengenområdet, som till exempel Storbritannien.
För några dagar sedan gick rikspolisens kriminalunderrättelsetjänst ut med en varning till landets gränskontroller om personer som reser på falska pass till Storbritannien från Sverige. Patrik Engström är kriminalinspektör på kriminalunderrättelsetjänsten: – Sverige har på senare tid blivit ett av de ledande transitländerna för människosmuggling till Storbritannien, framför allt med flyg. Vi har kontakt flera gånger i veckan med den brittiska migrationsmyndigheten som inte är helt roade av den här situationen. Kryphål i lagen Målet för de flesta människosmugglingsoperationer i Europa är, enligt Patrik Engström, Storbritannien. Han menar att det på senare tid har blivit allt vanligare att den smugglingen sker via Sverige. Orsaken är att det enligt svensk lag inte är olagligt att smuggla människor från Sverige till länder som Storbritannien, som står utanför Schengensamarbetet. Det är däremot olagligt att smuggla människor, det vill säga organisera eller planera illegala resor, till Sverige och att smuggla ut människor från Sverige till andra Schengenländer. Organisatörerna kommer undan De som på det här sättet vill ta sig till Storbritannien är främst människor från forna Sovjetunionen, delar av Afrika och mellanöstern. Men medan de riskarar att åka fast, kommer de som organiserar resorna oftast undan, om man inte lyckas bevisa att de till exempel förfalskat pass. Vill ändra lagstiftning Eftersom verksamheten inte är straffbar finns det enligt Patrik Engström ingen statistik som visar hur vanligt det här är. Men efter att polisen nyligen gått ut med en varning till landets gränskontroller, uppdagades bara på några dagar tre, fyra fall där personer försökt resa med falskt pass från Sverige till Storbritannien. Patrik Engström tycker att lagstiftningen borde ändras: – Det vore ju rimligt att vi hade samma lagreglering för Storbritannien som vi har för övriga Schengen, det är ett första steg i alla fall. Det skulle ge polisen juridisk möjlighet att ingripa mot organisatörerna av den här verksamheten.
Patrik Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".