Dyrare ringa från telefonautomat

Det blir allt färre telefonautomater kvar och nu är det också betydligt dyrare att ringa ifrån dem. Telia har fördubblat samtalskostnaden per minut för vissa samtal.
I mobiltelefonernas tidevarv är telefonautomaterna nästan överflödiga. Och eftersom telefonautomaterna är en förlustaffär för Telia, förra året förlorades 40 miljoner kronor, har nu samtalspriset höjts. Lokalsamtaltaxan försvinner Största höjningen blir det på inrikessamtal. Lokalsamtaltaxan försvinner och alla samtal inom landet blir riks. Startavgiften ökar med en tredjedel, från tre till fyra markeringar och minutpriset fördubblas från en till två markeringar. Eftersom en markering motsvarar ungefär en krona, innebär det att ett tre-minuterssamtal ökar från cirka fem kronor till åtta kronor, en ökning med 60 procent. Ulf Höglund, divisionschef för offentlig telekom på Telia, tror att det kan bli färre personer som kommer att ringa: – Det är möjligt att något färre kommer att göra det men å andra sidan kommer vi att få högre intäkter från de som använder apparaterna. För övriga samtal till mobiltelefoner, utlandet och övriga riket blir höjningen inte lika kännbar, ett treminuterssamtal ökar från sju till åtta kronor. Kraftig minskning av automater För 30 år sedan fanns 45 000 telefonautomater i Sverige, nu har de minskat till 11 000 och Telia vill ha ännu färre. Just nu plockas flera telefonautomater bort, kvar nästa år blir mellan sex till 8000 telefonautomater. Trots att telefonautomaterna inte längre används i samma utsträckning, och att underhåll och skadegörelse kostar mycket pengar finns det inga planer hos Telia att helt ta bort dem.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".