Medlemmar flyr katolska kyrkan

2800 svenska katoliker har lämnat den katolska kyrkan i protest. Orsaken är att kyrkan i våras började driva in kyrkoavgiften via skattemyndigheten
Adolf Zeissmann i Nässjö är en av dom många som nu lämnat kyrkan i protest. – Jag blir arg eftersom de kan göra så här utan att fråga mig först. Om jag gör en sådan sak så kallas det stöld. Adolf Zeismann i Nässjö har tillsammans med 2800 andra begärt utträde ur den katolska kyrkan i Sverige i protest. En kyrka som Adolf Zeismann inte har hört av på 40 år. Inte förrän skattsedeln damp ner i brevlådan i våras och han krävdes på nästan 2000 kronor i kyrkoavgift. Katolska kyrkan drev i våras för första gången in kyrkoavgiften via skattemyndigheten. Helt plötsligt fick människor, som knappt visste om att de var medlemmar, börja betala. Den svenska katolska biskopen Anders Arborelius, ångrar nu att kyrkan inte varit tydligare i sin information. Han ska nu skriva ett brev till de alla de 2 800 som lämnat kyrkan och där beklaga att de inte längre är medlemmar i katolska kyrkan. – Det är naturligtvis tråkigt och de lämnar ett tomrum efter sig som är stort, säger Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige.
Pascal Tshibanda och SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".