Semesterort vill ha skatt av turister

Lokalpolitiker i turiststaden Strömstad på västkusten vill kräva skatt av de sommarboende. De tillfälliga gästerna utnyttjar kommunens tjänster men slipper betala.
– Vi måste ha någon förändring i skattesystemet för att klara framtiden. Då vill vi aktivt här väcka debatt om det, säger centerpartiets kommunalråd Erland Lundqvist. Omgivna av fiskmåsar finns ett par tusen sommarhus i Strömstad som skulle beröras. Många bor i kommunen i ungefär två månader, enligt kommunpolitikerna som ligger bakom det ovanliga förslaget. Därför vore det lämpligt om två tolftedelar av sommargästernas årliga kommunalskatt på hemorten tillföll Strömstad och liknande turistorter istället tycker man. Kommunen måste tillhandahålla tjäsnter som man idag inte får betalt för, säger moderaten Jan Gabrielsson i kommunstyrelsen. – Turisterna kommer och de betalar skatt i andra kommuner, Men vi måste ju klara av all service såsom omsorg och infrastruktur. Det är ohållbert i längden, säger Jan Gabrielsson. Många gäster i Strömstad är norrmän och då är det mera komplicerat enligt Jan Gabrielsson. Men bara att sommarbeskatta svenskarna skulle i den här kommunen innebära mellan 20 och 30 miljoner kronor extra i kassan. De här pengarna skulle besökarnas kommuner hemma få avstå. Men förslaget, som är tänkt som en debattstartare, är klent förankrat hos exempelvis moderater i andra kommuner där sommargästerna kommer ifrån. – Vi har pratat lite grann med några. Men vi har mest pratat här i Strömstad. Det är en borgerlig majoritet i kommunstyrelsen och vi har pratat sinsemellan och diskuterat det här en lång tid. Har du förankrat detta i Stockholm exempelvis, hos moderaterna där? – Nej det har jag inte gjort. Absolut inte, säger Strömstadsmoderaten Jan Gabrielsson
Johan Wangström och SR Väst
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".