Trepunktsprogram för Mellanöstern

Sedan USA bestämt sig för att inte förhandla med palestiniernas president Yassir Arafat och inte ge mer pengar till den palestinska myndigheten är läget i Mellanöstern mer fastlåst än på länge. Kvartetten med USA, EU, FN och Ryssland, har samlats i New York för att försöka hitta vägar till en gemensam politik.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan inledde kvartettens presskonferens med att kraftigt fördöma det senaste dygnets terroristdåd mot israeler. Han sa också att gruppen ansluter sig till president Bush förslag om bildandet av två separata stater inom tre år. Men just nu ser det målet mycket avlägset ut. I synen på Yassir Arafat står USA ensamt. FN erkänner fortfarande ordförande Arafat och kommer att fortsätta förhandla med honom tills det palestinska folket bestämmer något annat sa generalsekreteraren. Och han fick medhåll av både Ryssland och EU. USA:s utrikesminister Colin Powell antyder i en intervju på onsdagen, att om Arafats presidentspost blir av mer symbolisk natur och den verkliga makten läggs på en ny palestinsk regeringschef, så kan frågan komma i ett annat läge. Men den amerikanska utrikesministern ville istället fokusera på kvartettens trepunktsprogram. Det måste finnas tre spår framåt. Ett säkerhetsspår, ett humanitärt spår och ett politiskt spår. Men ingenting fungerar om inte säkerheten fungerar, framhöll Powell som på mötet redogjorde för CIA:s bistånd med att omorganisera den palestinska säkerhetstjänsten. Kvartetten tillsatte ett antal gemensamma expertgrupper och avslutade med att äta middag hemma hos Kofi Annan där den egyptiska och jordanska utrikesministern anslöt.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".