Amerikanska forskare tar strid för Pluto

Beslutet att Pluto inte längre ska räknas som en planet utan bara kallas dvärgplanet har väckt upprörda känslor bland många astronomer, inte minst i USA.

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har en satellit på väg mot Pluto och dr Alan Stern som leder projektet säger att beslutet att avföra Pluto från planetlistan var fruktansvärt och exempel på urusel vetenskap. Han och likasinnade ska nu arbeta för att Pluto ska få tillbaka sin forna status.

NASA ska i varje fall inte avbryta sitt projekt, rymdsonden kommer att nå fram till Pluto i juli 2015.

För liten för IAU
Det är Internationella astronomiförbundet, IAU, som vid ett möte i Prag beslutat att degradera Pluto. Pluto är för liten och har en så konstig bana, var argumenten.

Men NASA:s Alan Stern säger att av världens 10 000 astronomer så var det bara 400 som deltog i beslutet.

Kanske beror reaktionen till en liten del i varje fall på att det var en amerikan som upptäckte Pluto 1930. Och Pluto blev helylleamerikan när Walt Disney gav namnet till en lustig hund.

Nytt objekt startade debatten
Å andra sidan var det amerikansk astronom som la grunden för Plutos fall när han upptäckte ett nytt objekt, kallat UB313, som kretsar runt solen och som är större än Pluto. Det satte igång diskussionen om vad som egentligen är en planet.

Men det finns avvikande röster i USA. Tidningen New York Times tycker att frågan är så viktig att den skriver om det i en ledare, och tidningen stöder beslutet att istället kalla Pluto en dvärgplanet, ett välkommet steg, skriver tidningen.

Men en företrädare för USA:s astrologer säger till tidningen Wall Street Journal att de även i fortsättningen kommer att ta hänsyn till Plutos krafter när de sätter samman horoskop.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".