Lazarenko.

Ukrainsk minister dömd för penningtvätt

Ukrainas förre premiärminister Pavel Lazarenko har i San Fransisco dömts till nio års fängelse för penningtvätt och utpressning.

Det handlar om Pavlo Lazarenko som var premiärminister i Ukraina 1996 - 1997. Det vill säga under de år i det forna Sovjetunionen då det förekom som mest tvivelaktiga ekonomiska affärer.

Förutom till fängelse dömdes Lazarenko till tio miljoner dollar i böter. Vittnen i rätten i San Francisco säger att Lazarenko inte visade någon reaktion när domaren läste upp utslaget. Han har redan suttit fem år i husarrest.

Rättegången äger rum i USA eftersom Lazarenko flydde från Ukraina när han skulle ställas inför domstol där. Via Grekland hamnade han i USA med falska papper och bad om politisk asyl eftersom han sa att han var förföljd i Ukraina. Istället fängslades han.

Lazarenkos verksamhet går tillbaka till den tid då han var premiärminister som han utnyttjade till bristningsgränsen för egen vinning. Men affärerna är så omfattande att det tagit sex år att utreda härvan som har förgreningar i banker i en rad länder.

I Ukraina misstänks Lazarenko också för att ligga bakom flera beställningsmord.

Lazarenko är den första utländska stats- eller regeringschef som dömts i USA sedan Panamas förre ledare Manuel Noriega fick sitt straff 1992.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".