Fängslade nordkoreaner.

Allt fler flyr nöd och förtryck i Nordkorea

Antalet nordkoreanska medborgare som flyr sitt land ökar stadigt. Hittills i år har över 1 000 nordkoreaner tagit sig till Sydkorea, och Thailand har blivit ett allt populärare transitland.

I veckan greps ett stort antal nordkoreaner av den thailändska polisen för illegal invandring.

– 136 nordkoreanska flyktingar dömdes igår till 30 dagars fängelse för illegal invandring, berättar Kitty Mc Kinsey på FN:s flyktingkommissariat.

Tidigare i veckan greps de av thailändsk polis i Bangkok i det största tillslaget mot nordkoreanska flyktingar hittills. 

De flesta i gruppen på sammanlagt 175 personer är kvinnor och barn och även barnen förmodas åka i fängelse.

– Det kan låta grymt, men ändå vara det mest humana, att inte skiljas från sina föräldrar, säger Kitty Mc Kinsey.

Allt fler flyr Nordkorea
Antalet nordkoreaner som flyr hungersnöd och förtryck växer stadigt. Bara hittills i år har 60 procent fler flytt än hela förra året.

De flesta flyr till Kina och enligt aktivister ska tiotusentals nordkoreaner leva gömda där. I Kina klassas de som ekonomiska migranter och deporteras tillbaka till Nordkorea om de upptäcks. Där väntar allvarliga straff för den som flytt sitt land, till och med dödsstraff uppges förekomma.

Därför har allt fler avhoppade nordkoreaner börjat ta sig genom Kina och in i Thailand, som brukar låta dem åka till Sydkorea istället för att skicka tillbaka dem.

– Men det här är ytterst känsliga ärenden som brukar lösas i det tysta. Det är bäst för alla parter och säkrast för dem som flytt, säger Kitty Mc Kinsey.

Thailändskt dilemma
Att de här 175 flyktingarna nu blivit allmänt kända, har försatt Thailand i ett dilemma. Man vill inte börja betraktas som en lätt tillflyktsort, vilket kan vara en orsak till att man nu tar till hårdhandskarna och utdelar fängelsestraff.

– Nu arbetar vi för att nordkoreanerna efter sitt straff ska garanteras säkerhet och tillåtas resa till Sydkorea eller ett annat säkert tredje land, säger Kitty Mc Kinsey.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".