Unga kriminella får stöd av Kris

Unga kriminella måste få bättre förutsättningar att komma tillbaka till samhället efter avtjänat straff. Det menar Kris, Kriminellas revansch i samhället, som nu gör en speciell satsning på unga kriminella.

– Bland unga kriminella är det en merit att ha suttit i fängelse. När de sedan väl kommer ut är det inte så lätt för då har de en massa vänner som ser upp till dem och då har de något att leva upp till. Det är det vi vill försöka bryta, säger Richard Zamani, projektledare för nystartade Unga Kris.

Det var i januari i år som projektet Unga Kris drog igång med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden.

Information och aktiviteter
Just nu finns de i Norrköping, Örebro, Eskilstuna, Uppsala och Stockholm. På samma sätt som moderorganisationen arbetar Unga Kris med informationsspridning och föreningsaktiviteter.

Genom dem kan ungdomar få hjälp med att ta körkort eller skaffa sig datakunskaper.

Unga Kris besöker institutioner med unga som dömts för brott eller har missbruksproblem.

Skapa ett nytt liv
Förutom stöd och social gemenskap erbjuder de ungdomar som har suttit på behandlingshem eller ungdomsvårdsanstalter hjälp med att skapa ett nytt liv.

– Vi hjälper bland annat till med sysselsättning, vi har samarbete med ett antal företag inom bygg och handel. Utöver det har vi också bostäder där ungdomar kan få bo. Och så får de en schyst gemenskap som man ofta söker som ung, säger Richard Zamani.

I mitten av 1990-talet var nära 26 000 unga mellan 15 och 20 år misstänkta för brott av polisen. Vid millennieskiftet hade den siffran sjunkit till ungefär 21 000, men därefter skedde en ökning och nu är man tillbaka på samma läge som 1995.

Projektverksamhet
Än så länge är Unga Kris en projektverksamhet som pågår under ett år och som sedan ska utvärderas.

Men Richard Zamani på Kris hoppas att verksamheten skall bli permanent och finnas över hela Sverige.

– Det är ju väldigt tungt de första sex månaderna när man ska försök lägga av med sitt destruktiva liv. Vännerna hör inte av sig och man är väldigt ensam. Just då kan Kris komma in och vara väldigt nyttig för dem, säger han.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".