Presidentkandidat.

Kaos väntas i estniskt presidentval

På måndagen väljer Estland president. Parlamentet samlas i Tallinn för att rösta fram en efterträdare till sittande presidenten, den 78-årige Arnold Rüütel. Omröstningen väntas dock leda till ett allmänt kaos, som fått många ester att tala om en politisk skandal.

I bästa fall kan Estlands parlament enas om kvinnliga vice talmannen Ene Ergma som republikens nya president för fem år framåt.

För det krävs två tredjedels majoritet, men allt talar för att tre röster fattas. Då kastas landet sannolikt istället in i ett politiskt kaos, eftersom två partier vill förhindra att parlamentet över huvud taget utser ny president. Också om det hålls nya omröstningar med andra kandidater.

Bakom det här rackarspelet står veteranen Edgar Savisaar, ledare för centerpartiet och Estlands första statsminister efter Sovjetunionens fall och sittande presidenten Arnold Rüütel själv och hans landsbygdsparti.

Tvinga fram nödläge
Genom att blockera parlamentets rätt att välja president hoppas de framtvinga ett nödläge där författningen föreskriver att man då ska inkalla en bred valförsamling, ett elektorat, där också flera hundra lokalpolitiker runt om i landet ingår.

Den församlingen är politiskt sett mer gammaldags och konservativ än det urbana och västorienterade nationella parlamentet i Tallinn, och den församlingen röstar sannolikt för ännu en period med Arnold Rüütel.

Rüütel själv förklarade nämligen häromveckan, när han uppvaktades av centern och landsbygdspartiet, att han inte ställer upp för omval inför omröstningarna i parlamentet, alla vet att dem skulle han förlora, men däremot står han till förfogande om nödläge uppstår.

Upprop om politisk skandal
”Det här luktar Lukasjenko och Vitryssland”, kommenterade socialdemokraten Toomas Henrik Ilves nu i veckoslutet.

Han är en av dem som annars ansetts ha chans att röstas fram av parlamentet. En lång rad kända personligheter i Estland, med rektorn för Tallinns universitet i spetsen, talar också i ett upprop om skandal.

Så här var det aldrig tänkt att författningen skulle användas, också om presidenten har mer symboliska funktioner än verklig politisk makt. Till saken hör att det är parlamentsval om ett halvår. Ett politiskt bråkigt halvår är alltså vad som väntar Estland.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".