Hassan Nasrallah.

Hizbollah överraskat över Israels reaktion

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sa i en tv-intervju på söndagen att om man vetat hur hårt Israel skulle slå tillbaka hade organisationen inte kidnappat de två israeliska soldaterna i juli. Han sa också att förhandlingar inletts om en fångutväxling.

– Hade vi vetat att kidnappningen den 12 juli skulle leda till detta så hade vi definitivt inte genomfört den, sa Hizbollah-ledaren i en lång tv-intervju som genomfördes under stort säkerhetspådrag i Nasrallahs hemliga gömställe.

Men Nasrallah tillade att det aldrig tidigare i krigets historia förekommit en sådan reaktion på en kidnappning och att om kriget inte ägt rum nu, hade det kommit senare, eftersom Israel hade planerat att attackera Libanon i september, som han sa.

Inget motstånd
Nasrallah sa också att Hizbollah inte kommer att göra motstånd mot FN-styrkan i södra Libanon men att FN inte bör försöka avväpna Hizbollah. Det får i så fall bli den libanesiska arméns uppgift. Den dag den libanesiska armén kan försvara sitt folk upphör Hizbollahs ansvar, sa han.

Hassan Nasrallah sa också att förhandlingar inletts om en fångutväxling mellan Israel och Hizbollah, en förhandling som äger rum genom ombud.

Inte bekräftat
Enligt Nasrallah är både Italien och FN inblandade, medan den egyptiska tidningen Al Ahram uppger att det är Tyskland som medlar.

Inga av uppgifterna har inte bekräftats, men den israeliska tidningen Haaretz skriver att Israel är berett att diskutera en fångutväxling, men att inga förhandlingar inletts.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".