Skattehärva med bluffakturor utreds

En stor skattebrottshärva i främst byggbranschen utreds av Ekobrottsmyndigheten. Med hjälp av påhittade fakturor misstänks de åtalade personerna ha hjälpt företag runtom i landet att betala ut svarta löner till sin arbetskraft.

Bland annat handlar det om entreprenörer som varit med och byggt Södertörns tingsrätt utanför Stockholm.

– Detta är ett väldigt vanligt brottsupplägg sedan ett antal år tillbaka och vi har väl en känsla av att den här brottsligheten har eskalerat sedan sex, sju år tillbaka, säger vice chefsåklagare Leif Görts, som håller i utredningen.

Var blir det vanligare?

– Det väl helt enkelt så att de tjänar väldigt mycket pengar på att göra på det här sättet och svartjobb är ju väldigt utbrett.

Främst bluffakturor
Pengarna i det här fallet ska, enligt åklagare Leif Görts ha tjänat med hjälp av främst bluffakturor.

Två män i 45-årsåldern pekas ut som huvudmän i härvan. Via bolag ska de ha hjälpt företag i till exempel städ- eller byggbranschen att få utbetalningar av svarta löner att se mindre misstänkta ut.

Det ska ha skett genom att de misstänkta via sitt bolag skickat bluffakturor till företagen. Pengarna har sedan slussats tillbaka, mot en avgift, till bygg- eller städföretaget som kunnat betala ut de svarta lönerna.

Specialgranskning
För lite drygt ett halvår sedan inledde Skatteverket en specialsatsning på just den här typen av brott. 100 miljoner kronor öronmärktes, och det har nu börjat ge resultat, enligt åklagaren.

Sammanlagt handlar det enligt Ekobrottsmyndigheten i den aktuella härvan om 45 miljoner kronor som man undvikit att betala i skatt.

Den huvudmisstänkte mannens advokat, som sedan i fredags haft tillgång till delar av den digra förundersökningen, sammanlagt 7 000 sidor av dokument, fakturor, banktransaktioner och utskrifter av avlyssnade telefonsamtal, säger att hans klient förnekar brott.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".