NSF letar väljare.

Främlingsfientliga partier allt mer aktiva

De främlingsfientliga partierna är mer aktiva inför valet i höst än inför något tidigare val i Sverige, särskilt i Skåne. Där ställer till exempel Sverige-demokraterna upp i 30 kommuner.

Det nazistiska partiet NSF, Nationalsocialistisk front, satsar också stort i Skåne.

– De manglar ut material. De syns lika mycket som ett seriöst parti, men de är inte en tiondel så många, säger Karl Macshane som är med i Kristianstads antinazistiska nätverk.

Nätverket startade för några år sedan när nazisterna i NSF började synas och höras mer och mer i staden.

NSF i sex kommuner
Och nu ställer NSF även upp i valet i kommunen och i fem kommuner till runtom i landet.

Sverigedemokraterna har kandidater i 97 kommuner, nästan 20 fler än förra gången. Nationaldemokraterna ställer upp i ett trettiotal kommuner.

Men just Skåne verkar vara extremhögerns favoritlandskap.

– Sedan 1970-talet har det i dagsdebatten i Skåne förekommit missnöjespartier och liknande, säger Mikael Ekman, journalist på tidningen Expo som kartlägger högerextrema grupper.

– De kommer med enkla lösningar, de ger förklaringar som inte håller egentligen, men de ger raka svar, enkla lösningar, och en del lockas av det, säger Mikael Ekman.

23-åriga Simon Lindberg är förstanamnet på listan för NSF i Kristianstad och han har goda förhoppningar inför valet.

– Vi känner att vi har ganska stort folkligt stöd här, vi tror att Kristianstad är en av de kommuner i Sverige där vi känner att vi har goda chanser att komma in i kommunfullmäktige, säger han.

Flera konkurrerar
Men Mikael Ekman på tidningen Expo håller inte med. Han tror att det blir svårt för NSF att ta sig in i kommunfullmäktige.

– I och med att de konkurrerar med Sverigedemokraterna och andra partier som är främlingsfientliga, och som ska försöka ta sig in på de rösterna, så de är fler som slåss om rösterna där, säger Mikael Ekman. 

Anna Landelius, Front i P3
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".