Miljöförstöring hotar fornfynd

Miljöförstöringen gör att ouppgrävda fornlämningar vittrar sönder. Fornfynden kan inte längre ligga i marken i väntan på att grävas upp längre fram i tiden. Det visar två studier av gamla och nyupptagna fynd som Riksantikvarieämbetet gjort.
Forskarna har detaljstuderat 300 nyutgrävna fynd och jämfört dem med omkring 5000 fynd som grävts fram tidigare, och förvarats i magasin. Skillnaderna är stora; metallföremål som grävts fram på 1800-talet är ofta blanka och välbevarade, medan nyare fynd ofta mer liknar rostklumpar. –Där det är som värst är nedbrytningen under de senaste 50 åren lika stor som de tidigare 2000 åren, och det är metallerna som går åt skogen i första hand, säger Anders Nord på Riksantikvarieämbetet. Kapplöpning mot tiden Mycket kalk i jorden skyddar föremålen, men på många håll i landet hotas fornminnen av föroreningar och försurning. Tidigare försökte man behålla fornfynd i marken för att invänta bättre framtida metoder att bevara dem, men nu måste man ofta gräva medan det fortfarande finns något att gräva upp. –På sina håll kan det vara så illa att det gäller att rädda vad som räddas kan, säger Anders Nord.
Mats Leander, SR P4:s Stockholmsredaktion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".