Poliser som utreder jaktbrott hotas

Poliser i Uppland som utreder jaktbrott har utsatts för hot. Orsaken är utredningen av det fall i norduppland där en varg sköts ihjäl och dumpades på en väg i trakterna av Tierp i början av juni.
– Det har förekommit att de ringt hit till mitt tjänsterum, säger Erold Coleman på Uppsalapolisen, en av utredarna. Vad har de sagt då? – Att jag inte ska ägna mig åt att utreda jaktbrott, eftersom det inte är något brott. Vad är det för människor som tänker så? – Det är den kategorin av människor som anser att människan står över naturen och att rovdjuren inte har någon hemortsrätt i Sverige, att de inte har någon funktion att fylla över huvud taget. Nu senast har en annan utredare som hållit förhör med anledning av den skjutna vargen berättat hur han mötts av knutna nävar i dörrarna ute på gårdarna och att stämningen varit mycket hotfull. Så sent som i februari i år fälldes en man i Solna tingsrätt för att ha trakasserat bland annat Erold Coleman genom en flod av telefonsamtal och synpunkter på hans arbete med att utreda jaktbrott. Jaktbrott är alltså mycket infekterade och åsikterna går kraftigt isär om huruvida det överhuvudtaget är ett polisärende. Så här beskriver Erold Coleman sin arbetssituation: – Man märker att det inte finns någon benägenhet att hjälpa polisen. Ingen tipsar. Och om det är någon som lämnar tips är det alltid anonymt och försiktigt. Ingen vågar stå för det. Men bland boende i Karö by utanför Österbybruk där man helt nyligen har haft besök av vargen, så ser man det som en direkt provokation att den enda myndighet som tycks bry sig om deras problem är polisen. – Jag blev väldigt upprörd, säger Kjell Adolfsson, boende i Karö. Beväpnad polis kommer ut och ska förhöra oss, va. Jag sade åt dem direkt att det är Naturvårdsverket eller länsstyrelsen som i första hand ska komma ut och prata med oss som bor på landet och som har det här problemet. – Det är ju märkligt att det ska satsas så här mycket pengar på vargen, säger Stefan Ekman, också han en av de boende i Karö. Här ligger det gamlingar och ruttnar på sjukhusen, och så kastar de ut miljontals kronor på ett projekt som är dömt att misslyckas. Det är otroligt, tycker jag.
Marcus Hansson, SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".