Ransnäs.

Medanalys ägare får 13 miljoner av staten

Uppdaterad 21:46
Efter en utdragen rättstvist mellan staten och laboratorieföretaget Medanalys kommer staten i en förlikning att betala 13 miljoner kronor till bolagets förre ägare Lennart Ransnäs.

Ransnäs advokat Per E Samuelsson är nöjd med upplösningen.

– Jag tycker att det är en jättebra lösning. Det är det högsta skadeståndet som staten någonsin har betalat ut till en enskild person och det måste man ju beteckna som en seger för Lennart Ransnäs, och ett kvitto på att Socialstyrelsen gjorde fel när man stängde Medanalys och förstörde livet för Lennart Ransnäs, säger advokaten.

1995 gjorde Socialstyrelsen ett tillslag mot Medanalys och ansåg att bolaget lämnat felaktiga provsvar på blodanalyser.

Bolaget sattes i konkurs innan alla brottsmisstankar mot Ransnäs senare blev avskrivna.

År 2000 begärde Ransnäs ett skadestånd på 200 miljoner kronor.

Först i juni i år betalade staten 30 miljoner i förlikning till Medanalys konkursbo. Sammantaget 13 plus 30 miljoner – men klart under kravet på 200 miljoner. Trots det är ärendet nu avslutat.

– Hade vi haft råd att ta en dom i tingsrätt och hovrätt så hade vi säkert fått ut betydligt mera pengar i skadestånd, för han har förlorat mycket mer pengar än så här. Men Lennart Ransnäs är en enskild människa och han har inte råd att processa i fem år till mot staten. Bara rättegången i tingsrätten var planerad att äga rum i över ett år. Är man David och slåss mot Goliat så är det inte så lätt att tillvarata sina rättigheter, men han är nöjd med det här beloppet, säger Lennart Ransnäs advokat Per E Samuelsson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".