Rehabiliteringsmöten hinns inte med

Trots att Försäkringskassan har som mål att ha ett avstämningsmöte inom 90 dagar vid längre sjukskrivningar så tar det i nästan hälften av fallen mer än ett år innan ett möte kommer till stånd.

En av orsakerna är att antalet personer som får sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension nu är över en halv miljon personer.

– Det vi alltid känner en viss oro för är att vi får för mycket personal på de riktigt långa fallen och samtidigt måste vi hinna med de nya fall som kommer in. Där har vi haft problem att få avstämningsmöten i tid då vi träffar läkare, arbetsgivare och eventuellt arbetsförmedlingen för att diskutera hur folk i ett vanligt sjukfall ska komma tillbaka, säger Stig Orustfjord, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan.

Målet är 90 dagar
Försäkringskassan har som mål att ha ett avstämningsmöte inom 90 dagar där man träffar den sjuka, arbetsgivaren och läkaren och samtalar om den sjukas framtid. Men i bara nio procent av fallen hinner man med att ha ett möte inom 90 dagar.

Enligt Försäkringskassan är det viktigt att man har ett möte så tidigt som möjligt.

– Det är viktigt att komma igång tidigt därför att ju kortare tid som har gått sedan man lämnade sina arbetsuppgifter desto lättare är det att komma tillbaka. Det är också lättare för arbetsgivaren att ha en planering för sin anställda om det inte har gått alltför lång tid. Det finns flera faktorer som gör att det inte bör gå lång tid förrän man har de har kontakterna, säger Birgitta Målsäter som är avdelningschef på Försäkringskassans huvudkontor.

Många förtidspensionärer
En förklaring till att Försäkringskassan inte hinner med att göra avstämningsmöten inom önskad tid är att så många människor är inne i det så kallade sjuk- och aktivitetssystemet, eller det som kallades förtidspension tidigare.

Över en halv miljon människor får idag sjuk- och aktivitetsersättning.

– En förklaring till att det ser ut som det gör nu är vi har haft många, långa sjukfall att jobba med på försäkringskassan. Men vår viktiga ambition framgent är att göra avstämningsmöten tidigare i sjukfallen. Det är vår tro att ju tidigare vi kommer igång med aktiva insatser i sjukfallen desto större möjlighet finns att man också kommer tillbaka i yrkeslivet, säger Birgitta Målsäter.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".