Mellanösternfrågan splittrar Ryssland och USA

De senaste dagarna har ryska ministrar kommit med hårda markeringar mot USA. Trots närmandet som har skett melland de två länderna, så står de fortfarande långt från varandra. Framför allt när det gäller Mellanöstern och Irak.
Det talades om en historisk kursändring när Ryssland president Vladimir Putin efter den 11 september slog in på en stabil och västvänlig utrikespolitisk kurs. Plötsligt verkade det som alla gamla tvisteämnen var som bortblåsta. Till och med när USA ensidigt sa upp det så kallade ABM-avtalet, och började bygga upp sina missilförsvar, så kom det mycket svaga invändningar från Ryssland. Men under ytan finns det motsättningar som ibland bubblar upp. Som till exempel när försvars- och utrikes ministrarna gjort starka markeringar mot USA. Det gäller till exempel Irak, där USA har sagt att Saddam Hussein ska tvingas bort med alla medel, krig inräknat. Utrikesminister Igor Ivanoff sa i veckan att Ryssland inte delar uppfattningen att Saddam ska tvingas bort. Ryssland och Usa har också helt motsattta åsikter när det gäller Mellanösternkonflikten. USA vill ha Arafat avsatt, men vid fyrpartsmötet i New York i veckan gjorde Ryssland motstånd. - Arafat är palestiniernas legitime ledare och det är palestinernas egen sak att välja ledare, sa utrikesminister Igor Ivanoff
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".