Hårdare tag mot franska ungdomsbrottslingar

Frankrikes regering lade på onsdagen fram ett kontroversiellt förslag om skärpt brottsbekämpning. Bland annat föreslås att tioåringar ska kunna straffas.
Med lagförslaget försöker den nya borgerliga regeringen infria sitt kanske viktigaste vallöfte; att med radikala åtgärder minska brottsligheten och återupprätta respekten för lag och ordning. Redan innan förslaget presenterats hade justitieministerns plan för hur tonårskriminaliteten ska bekämpas väckt ramaskri bland jurister och socialarbetare. Förslaget innebär att åldern för straffansvar sänks från 13 till 10 år. Vidare ska nya, slutna behandlingshem inrättas, och 13-åringar ska kunna hållas i fängsligt förvar. Ungdomsbrottlingar ska kunna ställas inför särskilda så kallade närdomstolar, som ska kunna döma i mindre mål. Långvariga krav på hårdare tag mot våldet Ungdomsbrottsligheten har ökat kraftigt i Frankrike under senare år, särskilt bland yngre tonåringar. Under vårens valrörelse var alla de tunga kandidaterna till presidentposten för hårdare tag mot kriminaliteten, men nu verkar opinionen ha svängt. Kritikerna anser att förslaget är en tillbakagång till gamla tiders tänkande, där straff ersätter vård och uppfostran. De hänvisar till att landets slutna ungdomsanstalterna stängdes en gång i tiden, just för att de gjorde tonåringar till kriminella för livet, istället för att hjälpa dem. Regeringen försvarar sig med att de nya slutna behandlingshemmen också kommer att utrustas med psykologer och pedagogiskt utbildad personal. Dessutom, säger regeringen, har liknande behandlingshem som inrättats i andra EU-länder fungerat väl.
Ingmari Froman, Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".