Få äldreskyddsombud trots satsning

Inför valet 2002 lovade socialdemokraterna att tillsätta 100 äldreskyddsombud om de vann. Men de avsatta pengarna räckte bara till 70 tjänster. Nu säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson att det ska bli 100 äldreskyddsombud innan året är slut. Men Ekots rundringning till länsstyrelserna visar att antalet äldreskyddsombud snarare minskar än ökar.

De 100 äldreskyddsombuden skulle ha tillsyn över äldreboenden och hemtjänst. Men pengarna räckte inte till fler än 70 tjänster eftersom man hade glömt att räkna med de så kallade overheadkostnaderna, det vill säga resor, dator och telefon för de anställda.

Vid länsstyrelsen i Örebro skulle det bli tre äldreskyddsombud, men det blev bara två och en halv tjänst och idag är det bara två personer kvar.

Senast till jul
Nu säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson att det senast till jul kommer att bli 100 äldreskyddsombud.

– Nu har vi tillfört pengar för ytterligare 100 tjänster när det gäller tillsyn av både barn och äldre. Jag räknar absolut med att det kommer att innebära att vi kommer upp till 100 äldreskyddsombud totalt i landet.

Det är alltså inte säkert att det är just tillsyn om äldre som kommer att prioriteras den här gången. Vid Dalarnas länsstyrelse kommer bara en tjänst av fyra att gå till äldretillsynen.

Inte öronmärkta
– Pengarna är inte specialdestinerade enbart till den sociala tillsynen utan till förstärkningstjänster över lag. Vi bedriver ju tillsyn på andra områden också, säger socialchef Pelle Björklund.

Katrin Kasström
katrin.kasström@sr.se

Research: Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".