Heidari åtalas för människosmuggling

På tisdagen åtalades Amir Heidari vid tingsrätten i Göteborg för människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. Polisen beskriver mannen som Europas viktigaste och mest organiserade människosmugglare när det gäller flyktingar från Iran och Irak till västvärlden.

– Den här personen har hjälpt personer att lämna Iran, framför allt, men även andra länder i Mellanöstern, säger Gerd Brantlid Bengtsson, biträdande chef på gränspolisen i Göteborg.

– Han har mot avsevärd betalning försett dem med falska pass och resehandlingar som möjliggjort att de kunnat ta sig till Europa och vidare till Sverige.

I Sverige är enbart människosmuggling i vinstsyfte straffbart. Mannen hävdar att hans syfte bara varit att hjälpa flyktingar, hur kan ni veta att så inte är fallet?

– Vi har gjort en sammanställning på vad en sådan här resa kostar, jämfört med det pris som tagits ut från varje resenär.

Polisen beräknar att flygresan från Iran till Sverige, inklusive övernattning i Istanbul kostar drygt 8 300 kronor. För det har de smugglade flyktingarna fått betala ca 50 000 kronor.

Ändå hävdar mannen att han bara drivs av ideella skäl.

Han är även åtalad för urkundsförfalskning sedan han själv tillverkat pass åt de smugglade.

Europas största
Polisen beskriver mannen och hans nätverk som Europas största operatör vad gäller människosmuggling från Iran och Irak till västvärlden.

– Det är ett otroligt stort material. Vi har kunnat identifiera 42 personer. Han har själv sagt att han hjälpt ungefär 1 000 personer ut under den här tiden.

– När man ser i förhållande till ärenden som varit i Stockholm och Malmö är han i alla fall en av de största, säger Gerd Brantlid Bengtsson. 

Elias Vänerlöv, Göteborg
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista