Flyktingar demonstrerade i samband med Kofi Annans besök i Darfur våren 2005.

FN varnar för ny katastrof i Darfur

Chefen för FN:s katastrofbistånd, Jan Egeland, varnar för en ny humanitär katastrof i Darfur i västra Sudan. Massakrer och plundringar i Darfur de senaste tre åren har lett till hundratusentals människors död och tvingat upp till tre miljoner människor på flykt.

De senaste månaderna har våldet förvärrats varnade Jan Hegeland, inför ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen om en amerikansk-brittisk plan att skicka en FN-styrka till det härjade Darfur.

Regeringen måste godkänna FN-plan
Men mötet bojkottades av Sudans regering, som måste godkänna en eventuell utplacering av FN-trupper som en ersättning för den nuvarande underbemannande och dåligt utrustade styrkan från Afrikanska Unionen.

Sudans regering anklagas av FN för krigsförbrytelser i Darfur och därför väcker det oro i det internationella samfundet när Sudan nu vill skicka egna styrkor till området.

Befolkningen fruktar de sudanska soldaterna
De fördrivna i Darfur är vettskrämda inför utsikten att samma soldater som drev bort dem nu ska skickas dit i det förmenta syftet att skydda befolkningen, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty, som varnar för att Sudans regering redan har börjat flyga in trupper till området, uppmanar nu FN:s säkerhetsråd att omedelbart gå till handling för att skydda befolkningen. Enligt Jan Egeland är hela FN:s humanitära hjälpinsats nu i fara - den enda livlinan för över tre miljoner människor i misär.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".