Brittiska cannabisodlingar allt vanligare

I Storbritannien varnar polisen för att allt mer cannabis odlas i landet och att produktionen har flyttat ut till förorterna, i takt med att polisen jagat narkotikahandlare i storstäderna.

Bakom vita spetsgardiner i helt vanliga brittiska parhus eller fristående villor i förorter har polisen hittat stora odlingar av drogen cannabis, värda miljontals kronor.

Under de senaste månaderna har polisen bara i grevskapet Hertfordshire i England avslöjat 24 fabriksliknande odlingar och gripit 17 personer, uppger tidningen The Guardian.

Grannar har vittnat om näst intill övergivna hus, där ägarna bara tyckts ha varit hemma på nätterna då och då.

Ingen kunde kanske ana det som polisen upptäckte, nämligen sofistikerade system med bevattning, ventilation och reflekterande folie, allt för att de gröna plantorna skulle växa bra.

400 plantor
På ett ställe överraskade polisen två 15-åriga vietnamesiska pojkar när dom höll på att sköta om över 400 plantor i ett hus. Pojkarna beskrivs bara som en liten del i ett stort imperium - och en del av de gripna misstänks ha förts från just Vietnam till Storbritannien bara för att starta och driva cannabisodlingar.

Organisationen Ecpat som sysslar med frågor som rör trafficking, uppger att vietnamesiska barn används som vad som beskrivs som trädgårdsmästare vid brittiska cannabisodlingar.

Styrkan oroar
När det gäller själva narkotikan är kriminalpoliser oroade över dess styrka.

Den brittiskodlade cannabisen innehåller nämligen mer av ämnet THC än tidigare, det ämne som gör att den som röker cannabis upplever ett rus och som kan orsaka skador.

Enligt The Guardian använder cirka två miljoner britter cannabis regelbundet, och en majoritet av den narkotika de använder är odlad just här.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".