Väntan kan bli svår för äldre.

Äldre utsätts för risker på akuten

Äldre patienter blir inte tillräckligt bra omhändertagna på akuten. Det konstaterar Socialstyrelsen efter en flygande inspektion på 56 akutmottagningar i landet. Personalen har bristande kunskaper om att akut sjuka äldre löper högre risker än andra, enligt Socialstyrelsen.

– Man vet sedan ett antal år att när man når upp i 80-årsåldern så blir man betydligt mera känslig för olika former av händelser, av sjukdomar eller om man bryter ett ben eller så, säger tillsynsläkare Ulla Fryksmark.

Hur vanligt är det att personalen inte har tillräcklig kunskap om äldres riskfaktorer?

– På mindre än hälften av de sjukhus som vi har tillfrågat upplever man att man har tillräcklig kunskap och tar med den när man gör en samlad bedömning. På de övriga gör man en individuell bedömning men man har inte med åldersfaktorn.

Missar de äldres behov
Även om personalen på akutmottagningarna ofta är mycket engagerad så händer det att man prioriterar fel och inte tar hänsyn till äldres större behov, enligt Ulla Fryksmark.

– Det som kan hända är att äldre som är känsliga kommer in i ett förvirringstillstånd om de får vänta för länge, eller om de inte får tillräckligt med vätska. I värsta fall kan organen svikta på något sätt, just därför att de är skörare, säger Ulla Fryksmark.

Patienter glöms bort
Socialstyrelsen är också kritisk till att man på många håll riskerar att tappa bort patienter på väg mellan olika undersökningar, eftersom det inte är klart vems ansvaret är för transporterna.

Det har förekommit att patienter glömts bort i väntan på till exempel röntgenundersökning, vilket kan vara livshotande för en svårt sjuk äldre människa.

Att korta väntetiderna för äldre är ett mål, men det är inte självklart att de ska gå före i akutköerna, säger Ulla Fryksmark.

– Nej, man måste fortfarande göra en individuell bedömning av alla patienter, men åldersfaktorn ska tas med som en del i helhetsbedömningen.

Hur ska sjukhusen på ett bättre sätt hantera äldre som kommer till akuten?

– Jag tror att det behövs mer kunskap helt enkelt, att man också i olika fortbildningssammanhang tar med åldersfaktorn, säger Ulla Fryksmark, tillsynsläkare vid Socialstyrelsen i Jönköping.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".