Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga oeniga om spelmonopolet

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 06.10

Det kan komma att bli stora förändringar av det svenska så kallade spelmonopolet om de borgerliga partierna vinner valet. Men de borgerliga är inte eniga. Två vill riva upp monopolet, de två andra vill behålla det som idag och moderaterna vill ha en ändring.

– Med en konkurrens på spelmarknaden så förbättrar vi för konsumenterna. Man får tillträde till fler spelalternativ, en högre konkurrens leder till att man får en högre andel vinståterbetalning till spelarna och så vidare, säger Gunnar Axén, moderat ledamot i finansutskottet.

Svenska staten äger bolaget Svenska spel som drar in fyra miljarder till statskassan och en miljard till idrottsrörelsen varje år. Staten ger också tillstånd till travet och vissa ideella föreningar att sälja lotter och ordna spel. Utländska spelbolag får inte verka i Sverige men många spelar hos dem ändå via internet.

Ifrågasätts av EU
Regeringen motiverar den svenska modellen med sociala skyddsskäl, motivet som ifrågasätts av EU-kommission.

Moderaterna och folkpartiet vill ha en annan reglering: att fler företag och organisationer ska få bedriva spel om de lever upp till särskilda villkor staten ska ställa, regler kring spelreklam, åldersgränser, spelansvar och så vidare. Aktörerna ska betala avgifter och skatt vilket ska ge statskassan lika mycket som idag, på sikt, är förhoppningen.

Statens roll ska vara att övervaka spelandet, säger Karin Pilsäter, folkpartiet.

– Statens vinstintresse från Svenska spel idag är helt överordnat det som borde vara statens intressen, nämligen att begränsa spelens skadeverkningar. Idag fungerar ju staten som den som försöker locka människor in i spel, säger hon.

Alliansen oenig
Men partierna i Alliansen är inte eniga. Kristdemokraterna gillar dagens modell men vill samtidigt att något ska göras för att minska spelberoendet.

Centerpartiet vill inte heller riva upp dagens så kallade monopol.

– Jag tycker att vi ska behålla den för att vi vill få in pengar till svenska staten, säger Birgitta Sellén, centerledamot i kulturutskottet.

Kommer alliansen att avskaffa det svenska så kallade spelmonopolet?

– Jag vet inte det än. Det är en diskussion som vi får ta, säger Birgitta Sellén.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".