Vilsna duvor tränar för SM

Har det landat en vilsen och trött brevduva i din trädgård? Det har sin förklaring eftersom SM för brevduvor pågår, och hundratals brevduvor har flugit vilse och landat i trädgårdar runt om i Sverige.
Erik Schutze i Jönköping, en av de många svenskar som tagit hand om vilsna tävlingsduvor. Han är långt ifrån ensam, runt om i Sverige har vilsna duvor slagit sigj ner i trädgårdar. Förklaringen är att Svenska Brevduveförbundet, under flera helger i sommar, arrangerar SM för brevduvor. Senast i helgen släpptes hundratals duvor upp från Gävle, Linköping, Södertälje och Sveg. – De vilsna duvor, som dykt upp lite här och var, har navigerat fel på grund av vädret, säger Peter Björk, ordförande i Brevduveförbundet. Peter Björk kallar duvorna som är med i SM för luftens kapplöpningshästar. Själv hårdtränar han sina 150 duvor flera timmar varje dag. De tävlingsduvor som flyger fel blir oftast väl omhändertagna och matade, som hos Erik Schutze i Jönköping. Men han bedömer att hans duva inte har så stor chans att knipa första platsen i SM, som avgörs i september.
Pascal Tshibanda, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".