Barnen får bestämma.

Barn röstar om lånekort och spårvagnar

På onsdagen inleddes Barnens Val i Göteborg. 39 000 barn mellan fem och tolv år ska få rösta om utseendet på bibliotekens lånekort och på en spårvagn.

Till biblioteket i Angered gick på onsdagen Emma Noratagic, nio år.

– Det känns jättebra. För det är så kul och jag har röstat för de bästa sakerna, säger hon.

Vilka saker är det?

– Det är rymden, och det bruna bibliotekskortet.

Finns det något mer du skulle vilja rösta om?

– Busskort. För de är lite annorlunda och jag tycker att de andra skulle vara finare, säger Emma Noratagic.


Många av de röstande barnen fick demokratisk mersmak idag. Om busskort kunde de inte rösta, men väl om hur bibliotekens nya lånekort ska se ut, och utseendet på en av Göteborgs spårvagnar.

Valalternativen till spårvagnen var tema rymden, djungeln eller spöken.

Mannen bakom idén till Barnens val är valnämndens ordförande Bill Werngren. Han tror att det kan ge viktig demokratisk träning.

– För att öka det demokratiska deltagandet på lite längre sikt tog vi som första kommun i världen initiativ till att låta barn mellan fem år och upp till femte klass att få delta i ett alldeles eget val. Alla lärare och förskollärare med barn i den här åldersgruppen har fått ett litet material där tanken är att man först ska prata lite om demokrati och det här med valhemlighet. Därefter ska man gå till sitt lokala bibliotek och genomföra röstningen, berättar Bill Werngren.

Belma Kratovic, SR Göteborg
belma.kratovic@sr.se 

Elias Vänerlöv, Göteborg
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".