Marocko höjer tonläget om Perejil

Ordkriget mellan Spanien och Marocko om ön Perejil trappas upp. Marockos utrikesminister kallade på onsdagskvällen det spanska återtagandet av ön tidigare på dagen för en krigsförklaring.
Det var tidigt på morgonen som spanska elitsoldater steg i land på den lilla ön Perejil, strax utanför den marockanska kusten. De sex marockanska soldater som sedan en vecka befunnit sig på Perejil togs tillfånga och den spanska flaggan hissades på en av öns klippor. Under dagen har ordkriget mellan Spanien och Marocko trappats upp och på onsdagskvällen förklarade den marockanske utrikesministern vid en presskonferens att Spaniens agerande var att likställa med en krigsförklaring. Samtidigt uppmanade Marocko det internationella samfundet att agera för att få Spanien att dra tillbaka soldaterna från ön. Dispyten mellan Spanien och Marocko handlar om mer än bara den lilla klippiga obebodda ön som till ytan inte är stölrre än en fotbollsplan. Ön är bara en av flera landområden som Spanien inte överlämnade när Marocko blev självständigt på 50-talet. Om Spanien ger upp Perejil kan man i framtiden riskera att förlora betydligt viktigare områden som städerna Melilja och Ceuta som ligger på den afrikanska kontinenten. Onsdagskvällens uttalande från den marockanska utrikesminister ökar nu spänningen mellan Spanien och Marocko, men den marockanske utrikesministern sade samtidigt att man söker en diplomatisk lösning av konflikten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".