Politiker hotas och kan inte få hjälp

Många kommunpolitiker utsätts för hot i sin vardag. I Haninge kommun i Stockholm har det nu gått så långt att kommunalrådet Staffan Holmberg lämnar sina politiska uppdrag. Björn Fries, socialdemokrat från Blekinge, var med och startade en jourtelefon för drabbade politiker, men nu finns det i princip ingen hjälp att få.
Staffan Holmberg har sedan 80-talet fått ta emot hot från framför allt rasistiska och nynazistiska grupper. Det handlar om allt från hot via telefon och brev till skadegörelse. Holmberg och hans familj har bland annat tvingats flytta efter att deras hus hade vandaliserats. Nu väljer han alltså att hoppa av politiken, och han är inte ensam: Nästan en av fem upplever hot Enligt en undersökning som Svenska kommunförbundet gjorde förra året känner sig 17 procent av alla lokalpolitiker hotade. Jenny Deltér på Kommunförbundet menar att det här är ett hot mot demokratin och att man kommer att gå vidare med frågan. – Vi har tillsammans med Landstingsförbundet och ett antal myndigheter, bland annat Justitiedepartementet, tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta för att främja det öppna och demokratiska samhället. Bland annat ska vi arbeta fram en handledning för hur man kan agera vid olika hotsituationer. Arbetsgrupp utreder Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp med företrädare för bland annat kommuner, polis och åklagare. Gruppen ska komma med förslag på hur antalet hot kan minskas och på hur hotade politiker ska få stöd, men gruppen kommer inte att vara klar förrän senare i höst, och just nu kan drabbade politiker inte få så mycket hjälp. Jourtelefonen lades ner Björn Fries socialdemokrat från Blekinge var med och drog igång nätveret för politiker mot rasism och nazism. Nätverket startade en jourtelefon för drabbade politiker, men nu ligger arbetet med nätverket i princip nere. Han har blivit utsatt för hot och trakasserier från invandrarfientliga grupper. Han tror dock inte att hoten har ökat, men han menar att varje hot måste tas på allvar.
Rebecka Svensén, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".