Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 3 september

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 12.56

Bakom den varma sommaren finns oron för klimatförändringar, skriver Johannes Ekman i veckans kulturkrönika.

En av alla tiders längsta heta somrar är till ända. Till kontor och andra arbetsplatser återvänder solbrända svenskar med laddade batterier, noterar tidningen Dagens Miljö. Men finner samtidigt hur solbrännan döljer en oro.

En oro som på ett klimatseminarium på Gotland nyligen bekräftades av exempelvis professor Jim Hansen från amerikanska Nasa : vi står inför klimatrubbningar mycket mer allvarliga än företag, myndigheter och enskilda har förstått. Hansen räknar med höjningar av havsnivåerna som gör hundratals miljoner människor i världen hemlösa och kan göra exempelvis Danmark till ett renodlat örike.

Dagens Miljö rapporterar att evakueringen nu börjat på allvar av världens klimatflyktingar. Närmare tusen invånare på atollögruppen Carteret i Stilla havet tvingas bort från sina hem innan de slukas av havet och flera ögrupper står på tur.

Holländska myndigheter planerar återlämna stora invallade områden till havet i takt med höjningen av havsnivån. Man ger alltså upp kampen mot havet längs vissa delar av den holländska kusten.

Höjningen av Östersjöns havsnivå riskerar att ta en del aningslösa samhällsplanerare på sängen, noterar Dagens Miljö : Utmed Sveriges sydligaste kust fortsätter strandnära fashionabla hus att byggas på snart sagt varje ledig yta. Trelleborgs kommun trumpetar också ut att mer attraktioner mot öppna havet ska rädda regionens framtid.” Inte med en stavelse”, skriver Lars-Olle Larsson på ledarplats i Dagens Miljö, ”diskuteras den pågående havsnivåhöjningen”. Marknaden kräver strandnära byggprojekt. Våra barnbarns dom över oss kommer att bli hård, skriver Larsson .

Hotet mot Östersjön är mångfaldigt - det gäller också övergödning, överfiske och miljögifter. I november i fjol överraskade finansmannen Björn Carlsson med att med att lägga grundplåten på en halv miljard kronor till en stiftelse för att rädda Östersjön. Också framstående miljövetenskapare sitter i Östersjöstiftelsen. Carlssons idé är bland annat att få andra delar av näringslivs-och finansvärlden att gå med i arbetet, och han säger till Dagens Miljö att det är förvånande att inte fler mycket rika svenskar donerar kapital till sunda utvecklingsprojekt, som flera amerikanska storkapitalister gör. USA och England har en gammal finanskultur, menar Björn Carlsson, som förväntar sig av människor som råkat få väldigt mycket pengar att uträtta något positivt, våra svenska stiftelser går mest ut på skattefördelar.

Carlsson finner att Östersjöproblemen tacklats utan kraft och kompetens. Att politikernas Östersjömiljard var pengar kastade i sjön, att Sverige legat efter i satsningen på fosfatfria tvättmedel, att dioxiner inte minst från Skogsindustrin är ett värre hot mot Östersjön än man trott och att Sjöfartens miljöpåverkan stadigt ökar.

Initiativtagaren till Östersjöstiftelsen kan heller inte förstå varför långtradartrafiken som ska skeppa ut gods söderut på Östersjön måste passera Stockholms city istället för att låta den trafiken gå via Oxelösund.

Tidskriften Illustrerad vetenskap skriver i ett miljötemanummer att det nu står helt klart att de senaste årtiondenas mänskliga aktiviteter håller på att förändra jordens klimat. Tidningen noterar bland annat att smältande glaciärer i bland annat Asien riskerar att på sikt torka ut Indiens och Kinas stora floder. Nya rön visar också att ändrade havstemperaturer försvagat Golfströmmens norrgående arm med 30 procent sedan slutet av 50-talet. Nya studier kring orkaner visar att de inte nödvändigt blir fler men med stor sannolikhet blir de våldsamma orkanerna fler.

Piedestalen vacklar under den människa som berömt sig av att vara naturens herre, finner tidskriften Illustrerad vetenskap.

Östersjöns fågelliv har sen en tid invaderats av olycksbådande svarta spökfåglar. Det är skarvar. Explosionen beror på övergödningens överutbud av småfisk, skriver tidskriften Sveriges Natur.

Ett avsnitt poesi av Lars Forssell får avsluta kulturkrönikan :

Om giftet dödar havet, vad blir havet av ?
Det finns inom oss, om det så försvinner
långt bortom synranden där månen brinner
och sträcker som en blind sin vita stav
till havsstranden inom oss. Vi är hav..

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".