Försvunnen.

Tusentals personer försvunna i Tjetjenien

En 26-årig journalist kidnappades för två veckor sedan i Groznyj i Tjetjenien. Detaljerna kring hennes fall har satt fart på protesterna mot försvinnanden i Tjetjenien. Minst 2 000 människor har förts bort av rysk militär, rebeller eller kadyrovtsy, premiärministern Ramzan Kadyrovs egen milis.

26-åriga Elina och hennes moster drogs in i en bil mitt på dagen i centrala Groznyj. De fördes bort med påsar över huvudet. Mostern släpptes senare, men Elina förblir borta. Enda livstecknet är ett mobilsamtal då hon sa att hon snart skulle släppas.

På onsdagen protesterade hundratals tjetjener i en ovanlig demonstration i centrum av huvudstaden Groznyj mot att inget görs för att utreda tusentals försvunna och att människor fortfarande förs bort spårlöst. Människorättskommissionären i Tjetjenien har en lista med 2 736 namn på försvunna.

Ingen ställs till svars
Lokala säkerhetsstyrkor som premiärministerns egen milis, den så kallade kadyrovtsy, liksom rysk militär anklagas för att ligga bakom. Trots att vittnesmål om bilregistreringsnummer och namngivna kidnappare förblir fallen olösta och ingen ställs till svars.

Nu kräver flera människorättsorganisationer att ryske riksåklagaren personligen tar hand om fallet Elina. Detta sedan det avslöjats att hon var hårdföre rebelledaren Sjamil Basajevs fru. Tvångsgift i november med den sedan i juli döde Basajev. Han behövde någon med datorkunskaper.

Hård press på familjen
För Elina är journalist på en nätsajt och en lokaltidning. Familjen utsattes för hård press och Elina ska i hemlighet ha gifts bort med Basajev. Hon hotades om hon berättade med vem hon var gift.

Men sedan han dödades av ryska trupper i juli utsattes Elina för nya påtryckningar, denna gång från premiärministerns egen milis, kadyrovtsy. Det skrev hon i ett rop på hjälp kort före sitt bortförande till en människorättsorganisation.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".