Arafat överväger premiärministerpost

Palestiniernas president Yasser Arafat överväger att inrätta en premiärministerpost för för statens dagliga angelägenheter, och en presidentpost som är mer symbolisk. Förutsättningen är att det blir en självständig palestinsk stat.
För första gången verkar nu den palestinske ledaren Yasser Arafat redo att dela på ledaransvaret, ja, kanske till och med beredd att inta den symboliska roll USA vill ge honom, för så snart de palestinska presidents- och parlamentsvalen hållits i januari bör en premiärministerpost inrättas. Detta uppger den palestinske ministern Nabil Shaat på onsdagen. För att det ska bli en premiärministerpost krävs dock först att en självständig, palestinsk stat utropas och erkänns. Arafat ställer upp i presidentvalet om PLO vill ha honom. Hittills har ingen tung motkandidat dykt upp. Nabil Shaat är en tänkbar kandidat till en premiärministerpost. Den sedan månader belägrade Arafat är hårt pressad. Israel vill över huvud taget inte ha med honom att göra, men skulle president Arafat omväljas till en mer symbolisk post och inte ha makt över vare sig säkerhetsapparat eller pengar räcker det för Israel, kommenterade en regeringstalesman förslaget om en premiärminister. Efter attentatet mot en buss med israeliska bosättare på tisdagen har premiärminister Ariel Sharon stoppat vidare samtal med palestinierna. Åtta människor dödades av tre palestinier klädda i israeliska arméuniformer. Två av männen är fortfarande på fri fot och jagas just nu på Västbanken.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".