Utländska jurister ska få större chans

Det finns i dag fler än 2 000 utländska jurister i Sverige som inte får chans att utöva sina yrken om de inte läser om nästan hela sin juristutbildning här. Samtidigt råder det brist på jurister med kunskaper om utländsk rätt. Därför har Högskoleverket och Integrationsverket nu tillsammans inlett ett arbete för se hur de invandrade juristerna lättare ska kunna slussas in på den svenska arbetsmarknaden.
De båda myndigheterna anser att svenskt rättsväsende är för hårt reglerat och och stänger ute den utländska kompetens som finns. Dragan Milos, före detta tingsrättsdomare från Bosnien, håller med. Dragan Milos hoppade av – Man skulle vara tvungen att studera tre och ett halvt, till och med fyra år till. Det var det som fick mig att till slut avstå från juridiken och ägna mig åt annat, säger Dragan Milos. Milos jobbade i många år som tingsrättsdomare och advokat i Sarajevo, innan kriget kom och han var tvungen att fly. Idag driver han en städ- och fastighetservicefirma i Botkyrka söder om Stockholm, eftersom hans bosniska juristutbildning inte har något värde här. Dragan är en av fler än 2 000 jurister i Sverige som inte får jobb på grund av att de har utländska juristutbildningar bakom sig. För höga krav För att få bli domare eller åklagare måste man läsa in nästan hela den svenska juristutbildningen, sitta ting i två år och dessutom vara svensk medborgare. Det är alltför höga krav för många invandrade jurister, som ofta har lång utbildning och många års yrkeserfarenhet med sig. Samtidigt saknas jurister med kunskaper om utländsk rätt och kännedom om andra kulturer. Myndigheter samarbetar Det här har gjort att de två myndigheterna Högskoleverket och Integrationsverket börjat se över hur de invandrade juristerna lättare ska kunna få chans att utöva sina yrken. Det är ett resursslöseri att låta 2000 utbildade juister gå arbetslösa, menar Adele Ennab på Integrationsverket. – Det är mycket som skulle kunna gå att tillgodoräkna dem, säger hon.
Anna Lithander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista