Förundersökning nerlagd.

Förundersökning mot SSU nedlagd

Åklagaren har lagt ner även förundersökningen mot SSU i Kronobergs län för bedrägeri. Det innebär att nästan alla utredningar kring fusk med medlemssiffror är nedlagda.

– Efter den utredning som vi har gjort konstaterar jag att jag inte kan visa att man har gjort något galet i den meningen som förundersökningen avsåg, det vill säga att man har bedragit sig till pengar genom att ange ett för stort antal medlemmar, säger Christer Johansson, åklagare i Växjö.

Så det finns inget brottsligt uppsåt här?

– Jag kan inte styrka det.

SSU i Kronobergs län sökte bidrag för 436 betalande medlemmar trots att den verkliga siffran bara var 78 stycken.

Kan inte styrka brott
Men åklagaren kan alltså inte bevisa att det var ett medvetet sätt att försöka lura till sig pengar av landstinget. Distriktet har litat på uppgifter man fått från centralt håll och som inte stämt.

Det har varit dålig kontroll och slarvigt, men inte brottsligt, enligt Christer Johansson.

– Man borde naturligtvis ha kontrollerat siffrorna. Det kan man ju säga i efterhand, men därifrån till att kunna styrka ett brott är det en bit.

Men kan man inte tycka att det är märkligt att man redovisar över 400 medlemmar om man egentligen bara har 48 stycken?

– Frågan är om man visste vad man hade. Medlemmar går ur och kommer in och de betalar sina avgifter och inte betalar sina avgifter så det man visst nog inte det exakta antalet medlemmar, säger Christer Johansson.

Förundersökningar läggs ner
SSU i Kronoberg är en av de sista förundersökningar som läggs ner. Samma sak har tidigare skett till exempel i Blekinge, Kalmar, Sörmland och Stockholm.

Kvar finns idag troligen bara Jönköpings län, där man itne har kommit fram till något avgörande.

Även en liknade utredning mot MUF, Moderata ungdomsförbundet, i Malmö har lagts ner, liksom även mot SSU på riksplan. Däremot pågår en utredning mot Ung Vänster centralt.

Kommer inte åt personuppgifter
Ett problem för myndigheterna har samtidigt varit att komma åt personuppgifter från ungdomsförbunden. De anses vara grundlagsskyddade och kritiker har hävdat att det har försvårat möjligheterna att gå till botten med frågan.

SSU har medgett att siffrorna blåsts upp genom att gamla medlemmar eller sådana som aldrig varit aktiva blivit kvar i registren, men förnekar bedrägeri. Man har nu förändrat sitt medlemsregister så att det bara ska innehålla betalande medlemmar.

Både SSU och Ung Vänster har tills vidare dessutom blivit av med sina statliga bidrag.

Stor turbulens
Förbundssekreteraren Mattias Vespö i SSU säger sig vara lättad över att förundersökningen har lagts ner. Turbulensen har fått stora följder, säger han.

– Det har inneburit att vi har fått jobba väldigt mycket internt för att ställa om våra register, det har inneburit väldigt mycket medial uppmärksamhet ur ett negativt perspektiv som jag hoppas att folk nu ändå ser att vi har tagit detta på allvar och gjort stora förändringar och fattat beslut på kongressensom innebar att vi gick ifrån ett föräldrat system och in i något nytt, säger Mattias Vespö.

Varken Ungdomsstyrelsen eller Sveriges kommuner och landsting vill på torsdagen kommentera att det inte blir några rättsliga påföljder.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".