Gratismusik från Universal hotar bransch

Världens största skivbolag, Universal, har bestämt sig för att lägga ut all sin musik för gratis nedladdning. Ett beslut som kan få stora konsekvenser för företag som säljer skivor.

– För det första är vi väldigt förvånade över att det kommer från Universal, som är världens största skivbolag. Följer de andra efter, Warner, EMI och flera andra, och tjänsten har hög kvalitet, då kan det i framtiden vara förödande för vår bransch och alla andra som säljer fysiska och digitala produkter, säger Karin Rydberg, marknadsdirektör på Bonnierägda Homeenter.

Skivbolaget Universal tänker tjäna pengar trots att deras musikkatalog blir gratis. Det gör de genom reklam och annonser på den webbplats där deras musik kommer att finnas för nedladdning laglig och gratis.

Målet är att ta upp kampen mot piratnedladdningarna. Men det här gör också att Karin Rydberg på Bonniers Homeenter ser en osäker framtid.

– På kort sikt kan man säga att vi kommer att vara väldigt försiktiga med investeringar.

Erika Strand-Berglund, P3 Nyheter
erika.strand-berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".