Fritidshusboende bra för glesbygden

Fritidshus och sommarstugor är en viktig faktor för den regionala utvecklingen. Fritidshusturismen omsätter stora summor pengar, i snitt 50 000 kronor per hus och år, och kan ha stor betydelse bland annat för servicen på mindre orter. Det visar en rapport från Kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet.
– Ja, man åker och köper kanske såg, man ska ha spik och man ska ha dittan och dattan, jag köpte kyl och frys för ett par år sedan, säger Jan-Olov Brännström som äger en sommarstuga i Gråsand i Västerbotten. Han åker ofta in till järnaffärn i Robertsfors och handlar. I butiken finns allt från spik till färgglada tapetprover och Jan-Olov Brännström hittar oftast allt han behöver. ”Stor nytta för lokal ekonomi” En undersökning av fritidshusturismen i tre kommuner i norra Sverige visar att fritidshusägarna i Robertsfors, Lycksele och Tärnaby tillsammans där spenderar 145 miljoner kr per år. Även om inte alla kommer från andra kommuner är nyttan ändå stor för den lokala ekonomin, säger kulturgeograf Dieter K Müller: – Fritidshusturister spenderar väldigt mycket pengar i kommunerna, de är viktiga för kommunerna, de är viktiga för alla de företagen som också tillhandahåller service, tjänster och varor till lokalbefolkningen, säger Müller. Fritidshusturismen är starkt kritiserad på vissa håll i landet, bland annat i Strömstad där kommunpolitikerna vill att sommargästerna ska skatta i Strömstad också, och inte bara i hemkommunen, som vi berättade i Ekot på tisdagen. Lokalpolitikerna i Strömstad hävdar att de tillfälliga gästerna utnyttjar kommunens tjänster, men slipper att betala för dem. ”Mer närande än tärande” Även Glesbygdsverket har varit starkt kritiskt till för mycket semesterboende i skärgården, men Dieter K Müller säger att fritidshusturismen är mer närande än tärande för kommunerna: – Vi måste inse att turismen är faktiskt en viktig näring för de flesta perifera kommuner, alltså inlandskommuner, och så vidare, säger Müller. Fritidshusägarnas konsumtion kan tvärtom rädda viss service på orten som kanske annars skulle gå förlorad, till exempel en hotad lanthandel eller ett företag som säljer byggmaterial, säger Dieter K Müller. Han säger också att det är viktigt, särskilt för de mer glest befolkade kommunerna, att satsa på fritidshusturismen. ”Som ett lyft” För Ken Sandström som driver en matbutik i Robertsfors är det ingen tvekan de sommarboendes betydelse: – Både juni, juli och augusti är stora försäljningsmånader för oss, man kan jämföra dem med december månad faktiskt. Det blir som ett lyft för hela butiken, säger Sandström.
Maria Höglund, Ekot i Umeå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".