Utredning om skatter i höst

För den som drabbats av höjd fastighetsskatt på sitt sommarhus kommer förändringar att dröja flera år. Men en lindring av arvsskatten för efterlevande kan komma tidigare. Detta enligt en utredning om bland annat fastighetsskatten och förmögenhetsskatten som börjar i höst.
Det är sommartomt i riksdagen, och socialdemokraten Jan Bergqvist är en av få som jobbar. Han rensar skrivbordet efter att ha avslutat arbetet som ordförande i finansutskottet, för att i höst sätta igång med utredningen om fastighets- förmögenhets- gåvo- och arvsskatterna. Arvsskatten ska lindras För en månad sedan kom regeringens direktiv till utredningen om fastighets- förmögenhets gåvo- och arvsskatterna. I höst blir den första uppgiften för kommittén att lindra arvsskatten för den som blir änka eller änkeman - det finns flera fall där efterlevande tvingats sälja sina hem. Sommarhusägare får vänta minst två år De sommarhusägare som drabbats av kraftiga höjningar av den omdebatterade fastighetsskatten kan inte vänta sig någon förändring förrän om tidigast två år, men exakt när är svårt att få besked om. Dämpa effekterna av fastighetsskatten En annan uppgift för utredningen är att införa så kallade dämpningsregler i fastighetsskatten. Det skulle innebära att när en husägare får en höjning av taxeringsvärdet på huset ska inte hela höjningen slå igenom på en gång, utan husägaren ska få mer tid på sig innan skattehöjningen går igenom. Det kan bli verklighet nästa år, säger Jan Bergqvist.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".