''Långsiktighet bra för ekonomisk tillväxt''

Politikerna i Sverige måste ta ett helhetsgrepp om frågorna kring den ekonomiska tillväxten och inte bara ge enstaka vallöften. Det rådet kommer från Institutet för tillväxtpolitiska studier som gjort en genomgång av den ekonomiska tillväxten bland länder i världen.
Thomas Andersson är forskare vid handelshögskolan och är anlitad av ITPS . Han varnar för politiska utspel om stora satstningar. – Det gör ingen någon tjänst på lång sikt. Vi måste ha modet att se till de långsiktiga förhållandena. Kortsiktiga utespel med subventioner, till byggande exempelvis, gör ingen nytta. Det förvärrar situationen, säger han. Tomas Andersson har för institutet för tillväxtpolitikiska studier, ITPS - studerat hur ekonomin växer i olika länder i västvärlden de senaste 30 åren. En god tillväxt gör ju att den kaka som finns i samhället att fördela växer och ger pengar för till exempel välfärden. ITPS är ett institut som regeringen tillsatte för att titta på just tillväxten. USA är till exempel nästan 50 procent effektivare än Sverige för varje arbetad timme. Och enligt ITPS beror det på sämre output i Sverige. Det innebär att Sverige har bra input. Det vill säga bra utbildning, satsar mycket på forskning, många patent och många storföretag som satsar i andra länder. Men det är svårt att få detta omvandlat till en bättre ekonomi, eftersom det lönar sig dåligt för människor att skaffa en lång utbildning och att småföretag har svårt att etablera sig. Rapporten säger också att sverige har relativt förmånliga beskattningsregler för företag. Men att beskattningen av personer inte alls är särskilt gynnsam, snarare tvärtom. Kritiken mot politikerna pekar också på bristande konkurrens, vilket råder inom bland annat byggsektorn. Thomas Anderssons råd är alltså att satsa mer på tillväxten långsiktigt. Han skriver i rapporten att politiken präglas av förändringar fram och tillbaka, och att vi borde kunna förvänta oss mer med tanke på de insatser och investeringar som görs
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".