V och mp oense om åtgärder mot våld

Det blev oväntat hårda ord på torsdagen när regeringens samarbetspartier, miljöpartiet och vänsterpartiet, la fram förslag på hur våld som drabbar kvinnor ska bekämpas. Vänsterpartiet vill ha en nationell haverikommission som kopplas in varje gång en kvinna mördas.

– Det gäller i de fall som en kvinna har blivit mördad. I dag utreds de som enskilda ärenden, där varje mord har sin utredning.

– Men vi skulle vilja ha en nationell haverikommission som tittar på alla fall och där man också ser vilka kontakter som har funnits med myndigheter sedan tidigare, vilka signaler har funnits, vilka åtgärder har vidtagits och vad hade man kunnat göra för att förhindra det, säger vänsterpartiets Alice Åström.

Brett stöd i riksdagen
Tanken på en särskild haverikommission skulle få ett brett stöd i riksdagen. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna säger alla ja till en systematisk utredning av alla kvinnomord enligt uppgift till Ekot och enligt en rundringning som tidningen Svenska Dagbladet har gjort.

Men det finns ett undantag: miljöpartiet, regeringens andra samarbetsparti som på torsdagen också lägger fram ett handlingsprogram mot kvinnovåld.

Miljöpartiet ser hellre att män som belagts med besöksförbud ska tvingas bära fotboja och andra åtgärder.

Mp har andra förslag
Språkröret Peter Eriksson tycker att man ska koncentrera sig på att förhindra kvinnomord i stället för att utreda dem när det är för sent.

– Det låter ju stort men det är nog mera ett slag i luften om man inte känner att man har så många förslag att ta till. Där känner inte vi att det handlar om något annat än mera populistiska inslag, säger Peter Eriksson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".