Många jobbsökare på semestern

Många har svårt att koppla av från arbete under semestern. Ekots kartläggning visar också att i stort sett alla semesterorters arbetsförmedlingar får ett ökat tryck under och efter sommaren.
Semester betyder inte bara sol och bad. Ekots undersökning visar att många semesterfirare tänker på arbete under ledigheten. Arbetsförmedlingarna på sex av sju svenska semesterorter har en markant uppgång vad gäller antalet besök och jobbansökningar under semestertider. Den enda ort som inte märker av någon större uppgång är norrlandsorten Piteå, där bara enstaka turister hör av sig till Arbetsförmedlingen under och efter sommarmånaderna. Av de sju orter som Ekot granskat är också Piteå den som har högst arbetslöshet. Åtta och en halv procent inklusive dem i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Visby är en av de orter som har lägst arbetslöshet. Arbetsförmedlingen där får besök av många intresserade semesterfirare som kan tänka sig att flytta till Gotland. Men Visby är inte ensamt bland turistorterna om att få en uppgång vad gäller antalet förfrågningar om arbets- och bostadssituationen under och efter semestrarna. Även arbetsförmedlingarna i Lysekil, Halmstad, Båstad, Ängelholm och Kalmar har en markant uppgång. Ofta är det människor som redan har fast arbete på sin hemort som under semestern blivit sugna på något nytt och intresserade av att flytta på sig.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".