Reinfeldt har bäst odds hos spelbolagen

Det är inte bara opinionsinstituten som kan ge en fingervisning om valutgången. De stora spelbolagen erbjuder vadslagning på vem som blir Sveriges nästa statsminister, och vilka partier som kan tänkas komma in eller åka ur riksdagen.

– Till att börja med är det en intressant form för att mäta temperaturen på det politiska klimatet i Sverige. Vadslagning och betting är de flesta egentligen intresserad av, för det handlar om att få lite extra spänning, säger Douglas Roos som är vd för Ladbrokes.

Att slutstriden står mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson är det få som betvivlar. Men Reinfeldts odds har förbättrats den senaste veckan om man tittar på spelbolaget Ladbrokes.

Idag gav Reinfeldt 1,65 gånger pengarna, Persson är mer av en högoddsare och ger 2,10 gånger pengarna.

Förra veckan var det dött lopp. Då gav båda kandidaterna 1,85 gånger pengarna. Hos konkurrenten Betsson är oddsen något lägre, men det är fortfarande Reinfeldt som står som vinnare.

Allt går att spela på
Men att politik skulle vara olämpligt att satsa pengar på håller Douglas Roos inte med om. Fotboll, väder och valresultat. I spelbolagens värld görs ingen urskiljning. Allt går att spela på.

– Vi kan slå vad om i princip vad som helst, säger Douglas Roos.

Du ser inga begränsningar?

– Nej. Det finns begränsningar om det är många som sitter på information som vi inte sitter på. Då kommer vi inte att acceptera det vadet. Men annars är vi redo att slå vad om vad som helst, säger han.

Så ska man se till spelbolagen heter nästa statsminister Fredrik Reinfeldt. Nästa finansminister blir moderaten Michael Odenberg.

Överraskningar in i sista sekund
Men precis som i sporten förekommer skador och överraskningar in i sista sekund. Dessutom finns så kallade dark horses, de där stackars krakarna som ingen tror på men som lyckas slå publiken med häpnad och får spelbolagen att punga ut med mycket pengar.

– Jag vill inte göra ett inlägg i statistikdebatten men historiskt sett har de som varit favoriter hos oss alltid vunnit. När vi senast fick en ny utrikesminister hade vi Jan Eliasson som förstahandsfavorit, som enda spelbolag. Vi ser väldigt tydligt hur folket spelar och hur penningströmmarna går. Det är en indikation på vad folk tycker, tänker och tror, säger Douglas Roos.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".